Cozonac cu nuca Montignac F1
Fie ca e Paste sau Craciun, in fiecare an imi coc un cozonacel de F2 numai pentru mine ,mancandu-l ca abatere .
In acest an , pe langa toate dulciurile conforme ,vreau sa am pe masa de Craciun si un cozonac F1 . Cum am nascut de cateva luni si mananc numai conform , a venit si timpul acestui cozonac ,fara sa fac abateri de sarbatori .
Am preparat doar 1 cozonacel, ca o proba pentru Craciunul ce bate la usa , cu siguranta voi prepara 2 sau 3,deoarece am fost foarte multumita de rezultat .
L-am preparat noaptea, dupa ce mi-au adormit piticii , pe langa faptul ca nu l-am lasat destul la crescut si l-am grabit , tava a fost prea mare . Dar cu multa rabdare si dragoste , va iesi un cozonac delicios si aratos.
Reteta o am din caietul mamei mele, eu i-am schimbat cateva ingrediente si l-am transformat intr-un cozonac "nevinovat" .
Aluat
250 faina conforma (125 gr de tarate +125 gr faina integrala)
70 gr de gluten
50 gr de fructoza
30 ml ulei
120 ml lapte montignac ( smantana lichida + apa)
30 gr unt
2 oua mici
42 gr de drojdie proaspata
un praf de sare
coaja de lamaie + alte arome
Umplutura
200 gr nuci macinate
100 ml lapte monti (50 ml smantana lichida + 50 ml apa )
2 linguri fructoza
2 linguri cacao
esenta de rom
1 lingura gem acrisor (caise)
coaja de lamaie / portocala
Optional : caise uscate,afine deshidratate etc
1 ou intreg + 1 galbenus se bat cu un praf de sare .
Laptele si fructoza se fierb , pana se topeste fructoza.
Uleiul si untul se incalzesc.
Faina +glutenul se amesteca intr-un bol si in mijloc se pun cateva linguri din laptele clocotit si se face o ciulama .
Peste drojdie se pune o lingura de faina si una de lapte , se amesteca, se lasa la crescut la loc cald,apoi se adauga peste ciulamaua din lighean, iar se amesteca si se mai lasa 20 minute la crescut .
Apoi se adauga ouale (cel intreg + galbenus) , restul de lapte cu fructoza , se framanta si se adauga treptat uleiul . Va rezulta un aluat potrivit .
Se lasa la crescut 2 ore !!!
Cat timp a stat aluatul la crescut , am pregatit umplutura. Am pus mai multa nuca decat de obicei si tare bun a mai fost .
Nuca macinata si laptele se amesteca pe foc mic .Treptat vom adauga si celelalte ingrediente dupa gust.
Dupa ce a crescut aluatul , se intinde o foaie si intindem crema ,apoi rulam .
Il asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt .
Si se mai lasa la crescut 60-90 de minute pana se umfla .
Se unge cu albus batut , se poate presara mac sau susan .
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 C , timp de 45-50 de minute .
Cu 15 minute inainte sa-l scot din cuptor, l-am mai uns cu albus si am presarat migdale maruntite .Daca le puneam de la inceput ,sigur se ardeau ,asa cale-am pus in ultimele minute .
E foarte delicios si se merita orice efort. Nu iese atat de pufos ca cel neconform (cu faina alba) , din cauza taratei , dar la gust este foarte bun .
3 Comments:
At Thursday, April 28, 2016 ,
Unknown said...
Buna o intrebare a si eu ...in loculi glutenului se poate pune alceva? ?nu stiu de unde sa il iau.mersi
At Wednesday, December 14, 2016 ,
alina_retete_dietetice said...
Hmm, nu ! Dar gluten se poate prepara si acasa ! Sau incearca sa intrebi la magazine naturiste .
At Monday, March 06, 2017 ,
Unknown said...
Buna Alina
Crezi ca as putea folosi aluatul tau de cozonac si pentru mucenici moldovenesti?
Sa stii ca esti o inspiratie pt mine! Multumesc!
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home